Stichting VleesveeNL, dé belangenbehartiger voor de Nederlandse vleesveesector
Op 23 januari 2018 heeft de Nederlandse vleesveesector de Stichting VleesveeNL opgericht. De oprichters van de stichting zijn: de Federatie Vleesveestamboeken Nederland, LTO Nederland, de samenwerkende vleesvee-integraties en Vee&Logistiek Nederland. De stichting zonder winstoogmerk is gevestigd in Apeldoorn en heeft ten doel: het versterken van de ondernemerskracht van de Nederlandse vleesveesector in de volle breedte door het vertegenwoordigen van gezamenlijke belangen van deze sector.
De belangen van de Vleesveesector worden op dit moment niet centraal behartigd. Dat heeft geleid tot een kennisvacuüm bij beleidsmakers en consumenten over de werkwijze op Nederlandse rundvleesveeveehouderij en vooral over de grote meerwaarde van Nederlands rundvlees.
Met de oprichting van VleesveeNL worden de krachten gebundeld en zullen de belangen van de Vleesveeketen centraal worden behartigd. De nieuwe samenwerkingsorganisatie is uitsluitend gericht op de belangen van de Vleesveeketen.
De stichting wil namens de vleesveesector gesprekpartner zijn voor overheden, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden. Daarnaast richt de stichting zich op taken rondom de productie, afzet, promotie, informatievoorziening en kwaliteitsverbetering van Nederlandse rundvlees.
Bestuur
In het bestuur zijn vertegenwoordigd:
1. de heer Jacco Keuper, voorzitter;
2. de heer Focko Zwanenburg, penningmeester;
3. de heer Niels Mureau, secretaris;
4. de heer Jos Bolk, als bestuurder;
5. de heer Wouter Hartendorf, als bestuurder;
6. de heer Jules Rojer, als bestuurder;
7. de heer Henk Bleker, als bestuurder;
8. de heer Derk Jan Kuenen, als bestuurder.
Over de sector
De houderij van runderen voor de productie van ambachtelijk rundvlees heeft veel duurzame elementen in zich. Het is een ambachtelijke vorm van dierhouderij en het vermarkten van het vlees vindt vaak plaats via ambachtelijke slagers. De vleesveehouderij kenmerkt zich naast een
hoogstaand kwalitatief eindproduct door kleinschaligheid, een laag antibioticagebruik, duurzaam karakter, natuurbeheer, weidegang, kalf bij de koe en lokale productie hoofdzakelijk voor de binnenlandse markt afgezet via het ambachtelijke afzetkanaal. Van de ruim 4.100 vleesveehouders zijn er 2.500 georganiseerd; gezamenlijk houden deze vleesveehouders naar schatting 232.000 runderen (bron: CBS).
De werkwijze en het management op Nederlandse vleesveebedrijven verschilt onderling zeer sterk op een diversiteit aan bedrijven, variërend van kleinschalige hobbymatige fokkerijbedrijven tot grote professionele (afmest)bedrijven. Ook de afzet van rundvlees vindt via veel verschillende kanalen plaats waarbij een enorme verscheidenheid aan kwaliteit en verwerkingsvormen voorkomt.
Definitie vleesveeketen
Onder de Vleesveeketen wordt verstaan: alle houders van (zoog)koeien van vleesrassen, mesterijbedrijven met volwassen stieren en/of volwassen vrouwelijke runderen inclusief vetweiderijbedrijven bestemd voor de productie van rundvlees (ambachtelijk rundvlees) en alle schakels betrokken bij het voer voor, de verhandeling, het transport, de slacht, de verwerking en de verkoop van het vee en vlees uit deze keten tot aan de consument.
De Stichting VleesveeNL heeft een duidelijke visie op de verbeter- en profilerings-mogelijkheden van de Nederlandse Vleesveesector. Zij schept de vruchtbare omgeving die ervoor zorgt dat de ondernemers in deze sector toekomstige kansen ten volle kunnen gaan benutten.
Meer informatie
Jacco Keuper, voorzitter 06 10350981