Ontdek de Laatste Fokwaarden
Om u te ondersteunen bij het maken van weloverwogen fokkeuzes, stelt CRV elke zomer nieuwe exterieurindexen voor Limousin-stieren samen, gebaseerd op gegevens van bedrijfsinspecties. Hier kunt u de meest recente updates en toelichtingen vinden. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en ontdek de optimale keuzes voor uw fokprogramma.
Download hier voor de fokwaarden van 2023 >
Fokwaardeschatting en betrouwbaarheid van Limousin Stieren
Via onze bedrijfsinspecties verzamelen we exterieurgegevens van de Limousin runderen. Deze gegevens omvatten kenmerken die worden onderverdeeld in twee categorieën: de bovenbalk en de onderbalk. Voor al deze kenmerken worden fokwaarden berekend, waarbij alleen de eerste keuring van het dier wordt meegenomen in de fokwaardeschatting.
Uitgangspunten van de fokwaardeschatting:
- De fokwaarden worden weergegeven op een relatieve schaal met een gemiddelde van 100 en een spreiding van 4.
- Het gemiddelde wordt op 100 gesteld.
- Een spreiding van 4 impliceert dat tweederde van alle stieren een fokwaarde hebben tussen de 96 en de 104. Tussen 92 en 108 bevindt zich 95% van alle stieren, en tussen 88 en 112 is dat 99% van alle stieren.
- De fokwaarde exterieur van een stier van een vleesras wordt bepaald door:
-
- de keuringen van de dochters en kleindochters
- de keuring en indien beschikbaar de fokwaarde van de ouder
- de keuring en indien beschikbaar de fokwaarden van de zonen
-
- Een fokwaarde van een stier kan veranderen wanneer er meer dochters en kleindochters worden gekeurd en/of wanneer de fokwaarde van de vader of zonen wijzigt.
Betrouwbaarheid van de Fokwaarde:
Dit geeft aan hoeveel informatie beschikbaar is voor de berekening van de fokwaarde, uitgedrukt in een percentage tussen 0 en 100%. In de praktijk schommelt de betrouwbaarheid tussen de 40 en 90%. De gemiddelde stier van een vleesras heeft ongeveer 24 gekeurde dochters, met een betrouwbaarheid van gemiddeld 60%.
De fokwaarde komt niet eerder beschikbaar dan wanneer de betrouwbaarheid > 50% is.