Bedrijfsinspectie

Voor onze vereniging zijn keurmeester/inspecteur Hans Toorneman en Johan van Ginkel (inspecteur in opleiding) actief. Zij nemen met plezier de roodbruine Limousin runderen van onze leden onder de loep, waarbij ze niet alleen de maat opnemen, maar ook een grondige inspectie uitvoeren. Vervolgens stellen ze een gedetailleerd keuringsrapport op en bieden ze desgevraagd deskundig advies om de unieke kenmerken van onze prachtige roodbruine Limousins te behouden en te versterken.

Bij de Limousin Vereniging Nederland leggen we de lat hoog als het gaat om de kwaliteit en het prestige van ons ras. Tijdens de bedrijfsinspecties worden alle Limousinvaarzen tussen 16 en 30 maanden grondig beoordeeld en bij het voldoen aan de criteria ingeschreven in het stamboek. Mannelijke runderen kunnen vanaf ouder dan 12 maanden gelijktijdig met de bedrijfsinspectie worden aangeboden.

Constateren en waarderen

Onderbalk = constateren

Kruishoogte (meten in cm) ontwikkeling

Staartinplant (1=verzonken, 9=hoog) rastype

Kopbreedte (1=smal, 9=breed) rastype

Breedte bekken (1=smal, 9=breed) rastype

Inhoud voorhand (1=ondiep, 9=diep) rastype

Breedte broek (1=smal, 9=breed) bespiering

Dikte lende (1=dun, 9 = dik) bespiering

Achterbenen zijaanzicht (1=recht, 9=krom) benen

Lengte rug (1=kort, 9= lang) ontwikkeling

Klauwhoek (1=lange klauw, 9=kort) benen

Lengte bekken (1=kort, 9= lang) rastype

Pijpomvang (1=grove botten, 9=fijne botten) rastype, benen

Ronding bil (1=recht, 9= rond) bespiering

Stand voorbenen (1=frans, 9=toontreden) benen

Lengte broek (1=kort, 9= lang) bespiering

Huid en haar (1=grof, 9=fijn) rastype

Bovenbouw (1=doorgezakt, 9=recht) rastype

Kruisligging (1=oplopend, 9= hellend) rastype

Vorm ribben (1=plat, 9=rond) rastype

Achterbenen achteraanzicht (1=koehakkig, 9=recht) benen

Schoftbreedte (1=smal, 9=breed) bespiering

Karakter/gedrag (1=wild, 9=mak)

Breedte rug (1=smal, 9=breed) bespiering

Schofthoogte (in cm) ontwikkeling

Een breed scala aan kenmerken, variërend van kruishoogte tot karakter, wordt lineair gescoord op een schaal van 1 t/m 9, de zogenoemde ‘onderbalk’. De gedetailleerde beoordeling helpt ons om de unieke eigenschappen van het Limousinras te behouden en te verbeteren.

Uitgebreide uitleg en achtergronden over de onderbalk vindt u in de Technische gids (© G.J. de Wilde / R. Kleine). Op basis van de gegevens van de onderbalk en de samenhang tussen de kenmerken, wordt de bovenbalk gescoord.

Het algemeen voorkomen is het gemiddelde van de bovenbalk, waarbij de onderdelen rastype en bespiering het zwaarst wegen. De scores variëren tussen 70 voor zeer zeer matig en 95 voor zeer zeer excellent. Het gemiddelde is 80. De bovenbalk bestaat uit:

Bovenbalk = waarderen

Ontwikkeling

Benen

Rastype

Algemeen voorkomen

Bespiering

Het algemeen voorkomen is de uiteindelijke score van het dier. Waarbij de volgende kwalificaties gelden 70-74: matig, 75-79: voldoende, 80-84: goed, 85-89 zeer goed, 90-95 excellent.

Bij de Limousin Vereniging Nederland zijn we ervan overtuigd dat onze betrokkenheid en professionele zorg, samen met nauwlettend toezicht op de kenmerken, resulteren in hoogwaardig stamboekvee. Op deze manier blijft de herkenbare kwaliteit van ons ras gewaarborgd. We nodigen onze leden graag uit om deel te nemen aan de leerzame en waardevolle bedrijfsinspecties. U kunt deze laten inplannen via onze secretaris Gert Zagt.

Foto: Uit Technische gids van G.J.de Wilde/ R.Kleine
Scroll naar boven